Informacje o sokach

Produkcja soków dla dzieci

Butelka świeżego soku i kanapka

Kiedy wchodzisz do pierwszego lepszego sklepu spożywczego, konieczne jest zwrócenie uwagi na to, co widnieje na etykiecie produktowej interesujących Cię towarów. Nie ma mowy o tym, żeby każdy z pozoru sok faktycznie był tak samo zdrowy bądź identycznie wartościowy. Wytwórstwo soków dla dzieci okazuje się być przede wszystkim bardzo skomplikowanym procesem, który jest narzucony odgórnie w oparciu o odpowiednie regulacje oraz przepisy prawne. Mowa tu zarówno o konkretnych wymogach narzuconych przez prawo polskie, jak także o przepisach stricte unijnych.

Soki produkowane z myślą o tych najmłodszych konsumentach obowiązkowo powinny być robione według procedur, jakie zakładają dostarczanie wyłącznie wysokiej jakości wyrobów, bezpiecznych dla zdrowia, a także pełnych wartościowych substancji odżywczych, witamin i minerałów. W szczególności istotne jest to, że owoce z jakich korzysta się do produkcji soków, powinny być dojrzałe, zdrowe, nie mogą być zgnite, a także właściwie musza być przechowywane w określonych warunkach. W szczególności jest tu mowa zwłaszcza o ich skrupulatnym oczyszczeniu, a później tłoczeniu oraz przecieraniu – w zależności od obranej formy procesu technologicznego. Do tego sok robiony jest poprzez tłoczenie z miazgi, a także może być mechanicznie pozyskiwany na skutek przecierania i rozdrabniania. Owoce i warzywa zawsze muszą być rozdrobnione zanim poddane zostaną procesowi tłoczenia. Po takowym przygotowaniu i obrobieniu, soki już nadające się do spożycia, najlepiej jest bezpośrednio wlewać do przeznaczonych na to opakowań. Co więcej, powinny one zostać stosownie zagęszczone oraz wysłane do magazynowania. Niemniej jednak, aby utrzymać ich doskonałą konsystencję należy je spasteryzować. Soki podzielone zostają na trzy kategorie, a mianowicie pod kątem wykorzystanego surowca na soki owocowe, warzywne bądź mieszanki warzywno-owocowe.
Napisane przez:

You may also like...