Informacje o sokach

Produkcja soków dla dzieci

Butelka świeżego soku i kanapka

Kiedy wchodzisz do pierwszego lepszego sklepu spożywczego, konieczne jest zwrócenie uwagi na to, co widnieje na etykiecie produktowej interesujących Cię towarów. Nie ma mowy o tym, żeby każdy z pozoru sok faktycznie był tak samo zdrowy bądź identycznieTawotnica wartościowy. Wytwórstwo soków dla dzieci okazuje się być przede wszystkim bardzo skomplikowanym procesem, który jest narzucony odgórnie w oparciu o odpowiednie regulacje oraz przepisy prawne. Mowa tu zarówno o konkretnych wymogach narzuconych przez prawo polskie, jak także o przepisach stricte unijnych.

Soki produkowane z myślą o tych najmłodszych konsumentach obowiązkowo powinny być robione według procedur, jakie zakładają dostarczanie wyłącznie wysokiej jakości wyrobów, bezpiecznych dla zdrowia, a także pełnych wartościowych substancji odżywczych, witamin i minerałów. W szczególności istotne jest to, że owoce z jakich korzysta się do produkcji soków, powinny być dojrzałe, zdrowe, nie mogą być zgnite, a także właściwie musza być przechowywane w określonych warunkach. W szczególności jest tu mowa zwłaszcza o ich skrupulatnym oczyszczeniu, a później tłoczeniu oraz przecieraniu – w zależności od obranej formy procesu technologicznego. Do tego sok robiony jest poprzez tłoczenie z miazgi, a także może być mechanicznie pozyskiwany na skutek przecierania i rozdrabniania. Owoce i warzywa zawsze muszą być rozdrobnione zanim poddane zostaną procesowi tłoczenia. Po takowym przygotowaniu i obrobieniu, soki już nadające się do spożycia, najlepiej jest bezpośrednio wlewać do przeznaczonych na to opakowań. Co więcej, powinny one zostać stosownie zagęszczone oraz wysłane do magazynowania. Niemniej jednak, aby utrzymaćsklep z okularami przeciwsłonecznymi ich doskonałą konsystencję należy je spasteryzować. Soki podzielone zostają na trzy kategorie, a mianowicie pod kątem wykorzystanego surowca na soki owocowe, warzywne bądź mieszanki warzywno-owocowe.
Napisane przez:

You may also like...