Soki owocowe

Jak musi być produkowany sok dla dzieci?

Butelkowany świeży sok z owoców

Rekomendowane marki działające na polskim rynku żywnościowym, aby wypuściły na sklepowe półki jakiś konkretny produkt spożywczy, koniecznievelox spray potrzebują weryfikacji pod kątem jakości wydawanych przez nich towarów. Mowa tu o sprawdzeniu dokładnego składu tych wszystkich rzeczy, jakie reklamowane są jako rzekomo fit, zdrowe i w stu procentach ekologiczne. Niestety jak się okazuje, nie każdy sok jest dla dziecka zdrowy. Poniżej przedstawimy kilka podstawowych, wręcz standardowych na dziś dzień wymagań, które niezbędne są w momencie, jeśli zdecydujemy się na produkcję soków dziecięcych. Warte jest to uwagi nie tylko ze strony potencjalnych producentów chcących zaistnieć na rynku towarowym w naszym kraju, ale w głównej mierze i konsumentów.


Sok w stu procentach zrobiony z owoców czy warzyw musi podlegać wszelakim formalnym wymogom i przepisom. Przede wszystkim konieczne jest, aby posiadał czysty skład. Co przez to rozumiemy? Generalnie chodzi o to, że nie ma w nim wystąpić żadnych substancji konserwujących, czy też barwników oraz aromatów sztucznie osiąganych. Sok ma być robiony jedynie ze świeżych warzyw oraz świeżych owoców, które uprzednio zostały właściwie obrabiane w warunkach wymagających tego przez konkretne gatunki. Mowa tu chociażby o ich chłodzeniu, jak i także o ich mrożeniu. Nie zapominajmy również, że czasem potrzebne są substancje wiążące i tak jest chociażby w przypadku soków, które mają w swej zawartości sladowe, czyli wynoszące maksymalnie trzy gramy na litr, ilości kwasku cytrynowego. Nic więcej jednak nie można w tym zakresie, bowiem sok owocowy sto procent sok przestanie być tego rodzaju produktem, a stanie się napojem sokowym.

Napisane przez:

You may also like...