Soki owocowe

Jak tworzone są dziecięce soczki

Butelka świeżego soku i kanapka

Na polskim rynku produktów żywnościowych dla dzieci aż roi się od ogromu rozmaitych nektarów, soczków i napojów. Podczas gdy pierwsza i trzecia z wyżej wymienionych kategorii w ogóle nie są warte uwagi, gdyż zawierają pełno szkodliwych dla małego organizmu substancji, druga wspomniana jestRenault Espace jak najbardziej warta rozeznania w temacie. Sok sto procent owoce czy sto procent warzywa i jarzyny może być źródłem wielu cennych dla dziecka składników odżywczych, a do tego zastąpić nierzadko niechętnie jedzony obiad.

Zobacz również:

Soczki tworzone są na rozmaite sposoby, ale to co jest tu wspólne w ich przypadku to zwłaszcza fakt, że wszystkie one bazują w głównej mierze na braku cukru jako dodatkowego słodzika – wystarczy ten cukier, który znajduje się przecież w samych owocach. Dodatkowo, wspólna cecha produkcyjna jest taka, że soki wszelakiego typu, ale które rzeczywiście są sokami, powstają po prostu na bazie miąższu z owoców czy też warzyw, bez dodatków przecierów czy substancji konserwujących. Ich data ważności i przydatności do spożycia zarazem jest stosunkowo krótka, na pewno w zestawieniu z pełnym cukru i konserwantów napojem. Niemniej jednak sok sokowi nierówny, dlatego zaleca się bardzo dokładne i wnikliwe czytanie etykiet i znajdujących się na nich informacji konsumenckich od producentów. Zawiły proces produkcyjny oparty jest między innymi na tym, iż producenci najpierw muszą odpowiednio przechowywać warzywa i owoce, na przykład w chłodniach dobrze do tego celu przystosowanych. W nie mogątowotnica ręczna zaś trafić jedynie dojrzałe oraz dobre jakościowo owoce i warzywa, które poddawane są gruntownemu oczyszczeniu, a następnie są tłoczone albo przecierane.
Napisane przez: Nissan Qashqai

You may also like...