Soki owocowe

Podział soków

Na polskim rynku spożywczym znajduje się bardzo bogaty wachlarz różnorodnych produktów jakie przeznaczone są stricte dla dzieci. Mowa tu w głównej mierze o sokach, które przecież przewidywane są przez producentów dla wszystkich pułapów wiekowych naszych małych brzdąców. Występuje specyficzny podział soków na kilka kategorii, pod kątem wielu istotnych czynników i parametrów technicznych jakie występują w procesach ich wytwórstwa i które na to bezpośrednio wpływają.

W zakresie soków możliwy jest podział na trzy kategorie, a mianowicie biorąc pod uwagę wykorzystany surowiec, w grę wchodzą soki owocowe oraz warzywne, a także mieszanki owocowo-warzywne. Ze względu na to, jakiego typu konsystencję ma dany sok, mówi się o sokach przecierowych mętnych i klarownych. Przecierowe są uzyskiwane na skutek dokładnego rozdrabniania owoców czy też warzyw, albo i owoców, i warzyw. Są to przecierane miąższe zdrowych, w pełni dojrzałych i świeżych bądź mrożonych gatunków. Jeśli mowa o sokach mętnych zaś to ich cechą szczególną jest proces produkcyjny pomijający proces klarowania. Nie ma w nich także filtracji. Na dnie buteleczki takiego soczku pojawia się mnóstwo miąższu oraz naturalnego pochodzenia zmętnienia. Podobnie soki klarowne. Poddawane są one procesowi klarowania oraz filtracji. W nich nie ma cząsteczek rozdrobnionego miąższu owoców oraz warzyw. Jeszcze inny podział obejmuje klasyfikację pod kątem obróbki termicznej – w ten sposób tworzone są soki pasteryzowane, niepasteryzowane. Te pierwsze dzielą się dodatkowo na kilka kategorii pod kątem sposobu pasteryzacji. W tym zakresie należy wspomnieć o pasteryzacji zachodzącej w niskiej temperaturze, czyli mniej więcej jakieś siedemdziesiąt stopni Celsjusza oraz pasteryzacji w stu stopniach Celsjusza.
Napisane przez:

You may also like...